SINGGANG TULANG KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 kg Tulang Rusuk Lembu / Daging
1 inci Lengkuas, diketuk
2 sudu besar biji Ketumbar, tumbuk kasar
3 tangkai Cili Kering. gunting, tumbuk kasar
3 keping Asam Gelugor
1-2 sudu besar Budu
1/2 keping Gula Melaka
Garam dan Perasa secukupnya
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN, di hiris halus

1 inci Halia
3 ulas Bawang Putih
4 ulas Bawang Merah


PENYEDIAAN:
  1. Masukkan tulang, bahan2 hiris, lengkuas, ketumbar, cili kering ke dalam periuk.
  2. Gaul rata dan rebus tanpa air sebentar sehingga air tulang keluar.
  3. Masukkan air secukupnya, reneh hingga tulang empuk.
  4. Masukkan garam dan asam keping.
  5. Reneh dengan api perlahan hingga betul-betul empuk.
  6. Tambah budu, perasa dan gula melaka secukup rasa.
  7. Hidangkan panas2.

NOTA:
Jika menggunakan Tulang yang berlemak, buang dahulu lemak supaya tidak merosak kan rasa singgang.
Boleh tambah cili padi bagi yang suka pedas.


SINGGANG TULANG KELANTAN