TELUR PUYUH KARI HIJAU THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
4 sudu besar Pes Kari Hijau *
500 ml Santan sederhana pekat
1 sudu kecil Gula
2 sudu besar Sos ikan
25-30 Telur Puyuh rebus
2 tangkai Kacang Panjang
2 helai Daun Limau Purut
4 cili padi Merah dan Hijau, ketuk
1 biji Tomato, belah 6


PES KARI HIJAU HOMEMADE *
3 tangkai Cili Hijau
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1 cekak Daun Ketumbar dan akarnya
1 batang Serai, bahagian putih
1 biji jus Limau Nipis 
4 helai Daun Limau Purut
1/2 inci Lengkuas
1/2 sudu besar biji Ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk Jintan Putih
1/2 sudu kecil serbuk Lada Hitam
1 sudu kecil Sos Ikan
3 sudu besar Minyak Zaitun

Masukkan kesemua bahan kari hijau dalam blender, kisar hingga lumat dan menjadi pes.
Simpan di dalam botol kaca untuk tahan lama.


PENYEDIAAN:
  1. Panaskan minyak. Masukkan pes kari hijau, tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan santan, masak hingga hampir mendidih.
  3. Masukkan sos ikan, gula dan garam.
  4. Perlahan kan api, masuk telur puyuh rebus, kacang panjang dan tomato.
  5. Masukkan daun limau purut dan hirisan cili.
  6. Angkat dan tabur dengan daun ketumbar.

TELUR PUYUH KARI HIJAU THAI