CARAMEL CHEESE PUDDING
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN CARAMEL
100 gm Gula Pasir
(Masak gula hingga perang, tuang cepat ke dalam acuan-acuan kecil, ketepikan)
BAHAN PUDING KEJU
150 gm Cream Cheese - lembutkan pada suhu bilik
50 gm Gula Pasir
1/4 sudu teh Garam
100 ml Krim Kelapa M&S
100 ml Susu Cair
100 ml Air
3 biji Telur - di pukul ringan
100 ml Krim Kelapa M&S
100 ml Susu Cair
100 ml Air
3 biji Telur - di pukul ringan
6 biji acuan kecil - di gris mentega terlebih dahulu
CARANYA:
- Satukan cream cheese, gula pasir dan garam.
- Putar hingga bergaul rata dan sebati.
- Satukan susu cair , air dan Krim Kelapa M&S.
- Tuang sedikit-sedikit ke dalam adunan cheese sambil di putar hingga rata.
- Masukkan telur dan gaul hingga rata dan sebati.
- Tapis ke dalam jug kecil.
- Tuang adunan ke dalam acuan berisi karamel hingga penuh.
- Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu secara bain marie (letak acuan dalam dulang berisi air panas)
- Oven pada suhu 160C di rak tengah selama 1 jam.
- Simpan di dalam peti sejuk sekurang 4 jam atau lebih sebelum di keluarkan dari acuan.