CARAMEL CHEESE PUDDING
By Kak Wan @ Wan Resipi
 
BAHAN CARAMEL
100 gm Gula Pasir
(Masak gula hingga perang, tuang cepat ke dalam acuan-acuan kecil, ketepikan)

BAHAN PUDING KEJU
150 gm Cream Cheese - lembutkan pada suhu bilik
50 gm Gula Pasir
1/4 sudu teh Garam
100 ml Krim Kelapa M&S
100 ml Susu Cair
100 ml Air
3 biji Telur - di pukul ringan

6 biji acuan kecil - di gris mentega terlebih dahulu

CARANYA:
  1. Satukan cream cheese, gula pasir dan garam.  
  2. Putar hingga bergaul rata dan sebati.
  3. Satukan susu cair , air dan Krim Kelapa M&S.
  4. Tuang sedikit-sedikit ke dalam adunan cheese sambil di putar hingga rata.
  5. Masukkan telur dan gaul hingga rata dan sebati.  
  6. Tapis ke dalam jug kecil.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan berisi karamel hingga penuh.
  8. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu secara bain marie (letak acuan dalam dulang berisi air panas)
  9. Oven pada suhu 160C di rak tengah selama 1 jam.
  10. Simpan di dalam peti sejuk sekurang 4 jam atau lebih sebelum di keluarkan dari acuan.

CARAMEL CHEESE PUDDING