DRUMSTIK AYAM OATS SOS CHIMICHURRI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
6 ketul Paha Ayam (Drumstik)
2 sudu besar Bawang Putih cincang
2 sudu besar Minyak Zaitun
2 sudu teh Garam
1 sudu teh Gula
1 sudu teh Mustard
4 cawan QUAKER Rolled Oats, ramas kasar
2 biji telur, pukul sedikit
1 cawan Tepung Ayam Goreng

Renjisan : Minyak Sawit Merah atau Minyak Zaitun

CARANYA:
Bersihkan ayam dan toskan.
Gaul bersama bawang cincang, minyak zaitun, mustard, gula dan garam
Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
Celup ayam ke dalam tepung, goncangkan lebihan tepung.
Kemudian celup dengan telur.
Gulingkan ke atas QUAKER Rolled Oats hingga bersalut rata.
Letak di atas dulang pembakar yang di alas aluminium foil.
Renjiskan minyak zaitun ke atas salutan oats.
Oven atau Airfryer hingga keperangan.
Curahkan atasnya dengan sos Chimichurri.

SOS CHIMICHURRI 
1/2 cawan Minyak Zaitun
2 sudu besar Cuka Makan
2 sudu besar hirisan Daun Limau Purut
2 sudu besar Bawang Merah cincang
1/4 cawan hirisan daun Parsley
4 ulas Bawang Putih, cincang
2 tangkai Cili Padi atau Cili Merah
1 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Gula

CARANYA:
Satukan bahan sos dan gaul rata.
Rehatkan selama 5-10 minit untuk mengeluarkan aromanya.
Hidang bersama paha ayam.

DRUMSTIK AYAM OATS SOS CHIMICHURRI