GOLDEN CREAMY CRAB SALTED EGG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam sederhana
3 sudu makan tepung jagung
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan susu sejat
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan EMBORG COOKING CREAM
2 sudu besar EMBORG UNSALTED BUTTER
1 sudu besar minyak masak

PENYEDIAAN:
  1. Cuci ketam, keluarkan cengkeram dan insangnya. Toskan di atas tisu dapur.
  2. Lumur ketam dengan tepung dan goreng sebentar.
  3. Angkat dan toskan.
  4. Dalam kuali lain panaskan minyak dan EMBORG UNSALTED BUTTER.
  5. Tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
  6. Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
  7. Tuang susu dan EMBORG COOKING CREAM.
  8. Perasakan dengan sedikit gula dan garam.
  9. Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.
  10. Masukkan ketam dan gaul rata.
  11. Hidang bersama Mantao Goreng atau Nasi putih.

 GOLDEN CREAMY CRAB SALTED EGG