GOLDEN CREAMY CRAB SALTED EGG
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam sederhana
3 sudu makan tepung jagung
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan susu sejat
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan EMBORG COOKING CREAM
2 sudu besar EMBORG UNSALTED BUTTER
1 sudu besar minyak masak
PENYEDIAAN:
- Cuci ketam, keluarkan cengkeram dan insangnya. Toskan di atas tisu dapur.
- Lumur ketam dengan tepung dan goreng sebentar.
- Angkat dan toskan.
- Dalam kuali lain panaskan minyak dan EMBORG UNSALTED BUTTER.
- Tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
- Tuang susu dan EMBORG COOKING CREAM.
- Perasakan dengan sedikit gula dan garam.
- Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.
- Masukkan ketam dan gaul rata.
- Hidang bersama Mantao Goreng atau Nasi putih.
GOLDEN CREAMY CRAB SALTED EGG