KERAPU GORENG TAUCU
Bersama Bayam Brazil goreng rangup
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 ekor Ikan Kerapu, potong kecil
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
1/4 sudu kecil Serbuk Perasa
1/2 sudu kecil Garam
1 tangkai Cili Merah, hiris
1 tangkai Cili Hijau, hiris
1/2 Labu Bawang Holland, potong kasar
1/2 inci Halia, hiris memanjang
3 ulas Bawang Putih, di cincang
4 sudu besar Taucu
1/2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Jus Lemon
1 sudu besar parutan Kulit Lemon
1 mangkuk Bayam Brazil, digoreng garing


PENYEDIAAN:
  1. Siram taucu dengan air dan toskan.
  2. Gaul ikan dengan garam dengan serbuk lada putih dan perasa.
  3. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
  4. Kemudian goreng Bayam Brazil hingga garing, angkat toskan.
  5. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
  6. Masukkan taucu, cili hiris bawang hiris dan parutan kulit lemon.
  7. Gaul rata, masukkan sedikit sos tiram dan jus lemon.
  8. Goreng kilas sebentar dan akhir sekali masuk ikan goreng dan bayam brazil gaul rata.
  9. Enak di makan begitu saja atau bersama nasi.


KERAPU GORENG TAUCU