By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN CHEESE TOPPING:
250 gm ANCHOR Cream Cheese
150 gm ANCHOR Classic Whipping Cream
50 gm Santan Pekat
75 gm Susu Pekat Manis
1 sudu besar Pandan Emulco
1/4 sudu teh Garam
FILING BISKUT
200 gm Biskut Cracker
ANCHOR UHT Milk untuk Celupan
FILLING KELAPA GULA MELAKA
150 gm Kelapa Parut
60 gm Gula Melaka, racik halus
BAHAN CHEESE TOPPING:
250 gm ANCHOR Cream Cheese
150 gm ANCHOR Classic Whipping Cream
50 gm Santan Pekat
75 gm Susu Pekat Manis
1 sudu besar Pandan Emulco
1/4 sudu teh Garam
FILING BISKUT
200 gm Biskut Cracker
ANCHOR UHT Milk untuk Celupan
FILLING KELAPA GULA MELAKA
150 gm Kelapa Parut
60 gm Gula Melaka, racik halus
1 helai Daun Pandan, potong pendek
CARANYA:
Masak gula melaka, daun pandan dengan sedikit air hingga gula larut.
Masukkan kelapa parut dan masak hingga kering.
CARANYA:
Masak gula melaka, daun pandan dengan sedikit air hingga gula larut.
Masukkan kelapa parut dan masak hingga kering.
CARA-CARA:
- Putar ANCHOR WHIPPING CREAM hingga kental.
- Kemudian putar ANCHOR CREAM CHEESE hingga lembut.
- Tambah santan, sedikit garam, susu pekat dan pandan emulco.
- Masukkan whipping cream yang di putar tadi. Sebatikan.
- Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag.
- Celup biskut dalam susu ANCHOR UHT.
- Susun di dasar kotak dessert.
- Lapis adunan cheese, tabur filling kelapa hingga rata.
- Ulangi hingga penuh.
- Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam.
- Hias dengan onde-onde dan daun pandan.
ONDE ONDE CHEESEKUT BOX