PUDING PINA COLADA
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN PUDING SANTAN
1/2 cawan (125ml) Susu Cair
1 cawan (250ml) Krim Kelapa M&S
2 sudu kecil (4gm) Serbuk Agar-Agar
1/4 cawan (50gm) Gula Pasir
1 sudu kecil Esen Vanilla
secubit Garam
BAHAN PUDING NANAS
250 gm isi Nanas segar
1/2 cawan (125ml) Air
1/4 cawan (50 gm) Gula Pasir
1/2 sudu besar Jus Lemon
1/3 cawan (80 ml) Krim Kelapa M&S
4 gm serbuk Agar-agar (2 sudu kecil)
1 titis pewarna Kuning Lemon
1/2 cawan (125ml) Air
1/4 cawan (50 gm) Gula Pasir
1/2 sudu besar Jus Lemon
1/3 cawan (80 ml) Krim Kelapa M&S
4 gm serbuk Agar-agar (2 sudu kecil)
1 titis pewarna Kuning Lemon
Hiasan : Nanas kiub dan buahan yang di sukai
CARANYA: Puding Santan
- Satukan susu cair, serbuk agar2, esen vanilla dan gula.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan krim kelapa M&S dan secubit garam.
- Masak hingga mendidih.
- Biarkan sedikit suam.
- Sendengkan gelas dessert, tuang agar-agar santan.
- Biarkan hingga beku.
- Sediakan puding Nanas.
CARANYA: Puding Nanas
- Kisar nanas dan air hingga halus.
- Tapis dan ambil 300 ml Jus Nanas.
- Masukkan jus nenas, gula, jus lemon dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih, letak setitis pewarna kuning lemon.
- Masukkan krim kelapa M&S, masak hingga mendidih, kacau supaya tidak berbintil.
- Biarkan sedikit suam.
- Sendengkan gelas dessert, isikan di sebelah agar-agar santan.
- Biarkan beku dan puding berbentuk V.
- Hias di bahagian tengah dengan buahan-buahan yang di sukai.
- Enak di hidang dingin.
PUDING PINA COLADA