PUDING PINA COLADA

By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN PUDING SANTAN
1/2 cawan (125ml) Susu Cair
1 cawan (250ml) Krim Kelapa M&S
2 sudu kecil (4gm) Serbuk Agar-Agar
1/4 cawan (50gm) Gula Pasir
1 sudu kecil Esen Vanilla 
secubit Garam

BAHAN PUDING NANAS
250 gm isi Nanas segar
1/2 cawan (125ml) Air
1/4 cawan (50 gm) Gula Pasir
1/2 sudu besar Jus Lemon
1/3 cawan (80 ml) Krim Kelapa M&S
4 gm serbuk Agar-agar (2 sudu kecil)
1 titis pewarna Kuning Lemon

Hiasan :  Nanas kiub dan buahan yang di sukai


CARANYA: Puding Santan
  1. Satukan susu cair, serbuk agar2, esen vanilla dan gula.
  2. Masak hingga gula larut.
  3. Masukkan krim kelapa M&S dan secubit garam.
  4. Masak hingga mendidih.
  5. Biarkan sedikit suam.
  6. Sendengkan gelas dessert, tuang agar-agar santan.
  7. Biarkan hingga beku.
  8. Sediakan puding Nanas.

CARANYA: Puding Nanas
  1. Kisar nanas dan air hingga halus.
  2. Tapis dan ambil 300 ml Jus Nanas.
  3. Masukkan jus nenas, gula, jus lemon dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.
  4. Masak hingga mendidih, letak setitis pewarna kuning lemon.
  5. Masukkan krim kelapa M&S, masak hingga mendidih, kacau supaya tidak berbintil.
  6. Biarkan sedikit suam.
  7. Sendengkan gelas dessert, isikan di sebelah agar-agar santan.
  8. Biarkan beku dan puding berbentuk V.
  9. Hias di bahagian tengah dengan buahan-buahan yang di sukai.
  10. Enak di hidang dingin.

PUDING PINA COLADA