TART BENGKULU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
500 gm Tepung Gandum
1/2 sudu teh Serbuk Kayu Manis
1/2 sudu teh Baking Soda
150 gm Gula Halus
125 gm Marjerin
1 biji Telur
1 biji Kuning Telur
200 ml Santan
1/4 sudu teh Garam
Pewarna - jika suka
INTI - Jem Nanas (Gentel bujur 10gm)
CARANYA:
500 gm Tepung Gandum
1/2 sudu teh Serbuk Kayu Manis
1/2 sudu teh Baking Soda
150 gm Gula Halus
125 gm Marjerin
1 biji Telur
1 biji Kuning Telur
200 ml Santan
1/4 sudu teh Garam
Pewarna - jika suka
INTI - Jem Nanas (Gentel bujur 10gm)
CARANYA:
- Sangai tepung hingga ringan dan sejukkan.
- Ayak tepung, baking soda dan serbuk kayu manis.
- Putar mentega, gula dan telur hingga berkrim.
- Masukkan santan dan garam, putar hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis.
- Tutup doh dan rehatkan selama 30 minit.
- Timbang Doh seberat 16 gm setiap satu dan isi inti nanas.
- Bentukkan bujur seperti daun dan sepit atasnya dengan penyepit.
- Oles ringan dengan kuning telur.
- Oven pada suhu 160c di rak bawah selama 15 minit.
- Alihkan ke rak atas, oven api atas bawah hingga kekuningan.
TART BENGKULU