TART BENGKULU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm Tepung Gandum
1/2 sudu teh Serbuk Kayu Manis
1/2 sudu teh Baking Soda
150 gm Gula Halus
125 gm Marjerin
1 biji Telur
1 biji Kuning Telur
200 ml Santan
1/4 sudu teh Garam
Pewarna - jika suka

INTI - Jem Nanas (Gentel bujur 10gm)

CARANYA:
  1. Sangai tepung hingga ringan dan sejukkan.
  2. Ayak tepung, baking soda dan serbuk kayu manis.
  3. Putar mentega, gula dan telur hingga berkrim.
  4. Masukkan santan dan garam, putar hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis.
  6. Tutup doh dan rehatkan selama 30 minit.
  7. Timbang Doh seberat 16 gm setiap satu dan isi inti nanas.
  8. Bentukkan bujur seperti daun dan sepit atasnya dengan penyepit.
  9. Oles ringan dengan kuning telur.
  10. Oven pada suhu 160c di rak bawah selama 15 minit.
  11. Alihkan ke rak atas, oven api atas bawah hingga kekuningan.

TART BENGKULU