By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
200g Kacang Botol
BAHAN-BAHAN
1 tangkai Cili Merah
1/2 cawan Kelapa Parut putih
1 labu Bawang Besar
1/2 cawan Kelapa Parut putih
1 labu Bawang Besar
1/2 sudu makan Gula
1 sudu kecil Garam
7 biji Limau Kesturi
Bahan *Ditumbuk
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 batang Serai
2 sudu makan Udang Kering, rendam
CARANYA:
1 sudu kecil Garam
7 biji Limau Kesturi
Bahan *Ditumbuk
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 batang Serai
2 sudu makan Udang Kering, rendam
CARANYA:
- Cuci dan hiris halus kacang botol, cili dan bawang besar.
- Masukkan bahan tumbuk dan kelapa parut ke dalam kuali.
- Sangai tanpa minyak hingga sambal nampak kering.
- Angkat dan biarkan sejuk.
- Gaulkan dengan bahan-bahan hiris.
- Kacau rata dan perahkan jus limau kesturi.
- Tambah garam dan gula secukupnya. gaul rata.
- Hidang dengan nasi putih.
KERABU KACANG BOTOL