KERABU PEGAGA
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
200 g daun pegagaBAHAN-BAHAN
1/2 bunga kantan
1/2 cawan kelapa parut putih
1 labu bawang merah, hiris
1/2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
5 biji limau kesturi
Bahan *Ditumbuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
Garam secukup rasa
CARANYA:
- Cuci dan hiris halus daun pegaga dan bunga kantan.
- Masukkan bahan tumbuk dan kelapa parut ke dalam kuali.
- Sangai tanpa minyak hingga sambal nampak kering.
- Angkat dan biarkan sejuk.Gaulkan dengan daun pegaga, kantan dan bawang hiris.
- Kacau rata dan perahkan jus limau kesturi.
- Tambah garam dan gula secukupnya. gaul rata.
- Hidang dengan nasi putih.
KERABU PEGAGA