PUYUH GORENG BEREMPAH
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 kg Burung Puyuh
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan halus dan kasar
1 sudu besar serbuk kari + 2 sudu besar serbuk kurma
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya

Bahan Rempah - di Kisar

3 inci lengkuas - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
6 batang serai - ambil bahagian putih saja
1 labu bawang besar - hiris 

CARANYA:
  1. Sangai biji ketumbar dan jintan halus, kisar dengan pengisar kering hingga halus.
  2. Lumur puyuh dengan jus limau nipis, cuci dan toskan.
  3. Gaul dengan bahan rempah, serbuk ketumbar dan jintan, serbuk kari dan pati ayam hingga rata.
  4. Tambah garam dan sedikit gula secukupnya.
  5. Perap selama 1 jam atau lebih. Lebih lama lebih sedap.
  6. Setelah perapan, asingkan rempah ratus dari puyuh (akan di goreng berasingan)
  7. Goreng dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
  8. Kemudian goreng rempah ratus yang di asingkan tadi hingga garing.
  9. Tabur di atas puyuh sewaktu menghidang.

PUYUH GORENG BEREMPAH