NASI LEMAK BUAH NAGA NAGASARI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 cawan Beras - cuci bersih
1 1/2 cawan Santan
1 cawan isi Buah Naga, di lecek halus
1/2 cawan Air
1/2 sudu teh Garam
1 batang Serai, di ketuk
3 hiris Halia
2 helai Daun Pandan - simpul
1 sudu besar minyak masak / mentega
1/4 cawan jus Buah Naga untuk warna

PENYEDIAAN:
  1. Satukan semua ke dalam periuk letrik, Kacau supaya rata dan biarkan masak.
  2. Setelah masak siram dengan jus buah naga untuk warna yang cantik.
  3. Gemburkan dengan garpu biar rata.
  4. Keluarkan daun pandan, serai dan halia.
  5. Hidang dengan Sambal, Ikan Bilis goreng, Timun, Telur dan Kacang Tanah goreng.

RESIPI IBU SAMBAL

Bahan Kisar
50 tangkai cili kering - rebus, tos dan kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 in belacan - di bakar
3-4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai - ketuk
1 cawan minyak untuk menumis

PENYEDIAAN:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak
  2. Masukkan gula dan reneh hingga pecah minyak dan berkilat.
  3. Masukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam.
  4. Reneh dengan api kecil hingga pekat.
  5. Masukkan sedikit air dan reneh lagi hingga sambal masak.
  6. Sambal semakin sedap jika di reneh lama di atas dapur.

SAMBAL SOTONG KEMBANG
Sotong kembang di potong saiz makan, rebus tanpa air hingga hampir kering.
Masukkan ibu sambal dan reneh hingga pekat.

SAMBAL KERANG

Masak ibu sambal dan isi kerang rebus, tambah petai jika suka.

NASI LEMAK BUAH NAGA