NASI TUMPANG KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 cawan Beras ERA NAGASARI 
4 cawan Air
8 Kon Daun Pisang

LAUK NASI TUMPANG 
Gulai Udang / Ikan
Serunding Daging / Ikan

CARANYA:
  1. Cuci beras dan tanak hingga lembut,  sentiasa di aduk2 hingga nasi hancur dan lunak.
  2. Masak hampir kering, aduk2 hingga suam.
  3. Ambil kelongsong daun pisang, isikan 1 sudu besar nasi. picit nasi hingga padat.
  4. Di ikuti serunding dan 1 sudu besar nasi.
  5. Ulangi melapis nasi, telur dadar dan udang berselang seli hingga 3/4 penuh kon.
  6. Picit dan tekan nasi hingga padat dan bungkus rapi.

GULAI UDANG 
250 gm Udang sederhana besar
2.5 cm Kunyit
2.5 cm Lengkuas 
6 ulas Bawang Merah 
4 tangkai Cili Kering, rebus 
2 cawan Santan Pekat
1/4 Keping Nise (Gula Melaka)
1 Asam Keping
Garam secukup rasa
3 biji Telur, di jadikan Telur Dadar, potong segi

CARANYA:
  1. Kisar kunyit, lengkuas, bawang dan cili hingga halus.
  2. Masuk ke dalam periuk bersama santan.
  3. Didihkan hingga santan pecah minyak.
  4. Masukkan gula melaka, garam dan asam keping.
  5. Kacau rata, masukkan udang.
  6. Masak sebentar, tutup api dan masukkan telur dadar.

SERUNDING IKAN
1/2 kilo Ikan Selayang
1/2 in Kunyit Hidup 
1/2 in Halia
1 inci Lengkuas
2 batang Serai
6 ulas Bawang Merah
2 sudu besar Cili Kisar
2 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Air Rebusan Ikan
1 Asam Keping
1/4 keping Gula Melaka
Garam secukup rasa

CARANYA: 
  1. Rebus ikan dan asingkan tulang dan isinya.  Ketepikan air rebusannya.
  2. Kisar kunyit, halia, lengkuas, serai dan bawang hingga halus. 
  3. Panaskan minyak. tumis bahan kisar, cili kisar hingga pecah minyak.
  4. Masuk santan, air rebusan ikan, garam, gula melaka dan asam keping. 
  5. Masuk isi ikan, kacau dengan api sedang hingga betul2 kering.
CARA MEMBUAT KELONGSONG DAUN PISANG
Gulung daun pisang mengikut urat daun mendatar,
Cucuk dengan lidi supaya kemas.
Kemudian layur ke atas api.


NASI TUMPANG KELANTAN