PAI TEE AYAM ENOKI KRISPI
by Kak Wan @ Wan Resipi
KULIT PAI TEE
3/4 cawan Tepung Gandum
3/4 cawan Tepung Beras
1/4 cawanTepung Jagung
2 cawan Air
1 biji Telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil Air Kapur
CARANYA:
- Campur semua bahan kulit dalam mangkuk adunan.
- Tapis dan bahagikan kepada 2 mangkuk berasingan,.
- Satu bahagian untuk membuat kulit pai tee.
- Satu bahagian untuk membuat bancuhan Enoki.
- Panaskan minyak dan acuan pai tee, celup ke dalam bancuhan dan goreng hingga keperangan.Angkat dan Toskan.
- Simpan dalam bekas kedap udara hingga hendak di gunakan.
- Campurkan satu bahagian bancuhan tepung dan cili cincang.
- Cendawan Enoki di carik kecil, tanpa memotong panggalnya.
- Celup ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga krispi.
- Angkat dan toskan.
100 gm Isi Ayam cincang
1/4 cawan Bawang Besar, cincang
1 sudu besar Bawang Putih Cincang
1/4 cawan hirisan Carrot
1/4 cawan Jagung Manis
1/4 cawan Kacang Peas
2 sudu kecil Kicap Cair
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
Minyak untuk menumis.
Minyak untuk menumis.
CARANYA:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga keperangan.
- Masukkan isi ayam, goreng hingga isi ayam masak.
- Masukkan carrot, jagung dan kacang peas.
- Perasakan dengan garam, kicap cair dan serbuk lada putih.
- Goreng sebentar, angkat dan tapis airnya.
CARA HIDANGAN:
Masukkan enoki krispi ke dalam kulit pai.
Isikan inti ayam hingga penuh.
Isikan inti ayam hingga penuh.
Garnish dengan daun ketumbar
PAI TEE AYAM ENOKI KRISPI