ROULATE AYAM, SALAD TEMBIKAI PANGGANG
dan Sos Putih Enoki

By Kak Wan @ Wan Resipi

ROULATE AYAM

BAHAN-BAHAN:
2 Keping Isi Ayam
1 sudu teh Serbuk Bawang Putih
1/2 sudu kecil Kiub Pati Ayam
2 sudu kecil Kicap Seasoning
1 bungkus Cendawan Enoki, bahagi dua
1/4 cawan Bayam Brazil
1/2 labu Bawang Holland, hiris
1 sudu makan Minyak Zaitun untuk menumis

PENYEDIAAN:
  1. Isi Ayam di ketuk hingga leper.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang dan separuh cendawan.
  3. Ketepikan 3 sudu besar untuk sos.
  4. Perap ayam, serbuk bawang putih, kiub ayam dan Seasoning.
  5. Letak di tengahnya tumisan cendawan, sedikit cendawan Enoki dan Bayam, gulung rapi.
  6. Ikat kemas, balut dengan cling film dan aluminium foil.
  7. Rebus selama 20 minit dalam air mendidih.
  8. Tos hingga kering dan buka balutannya.
  9. Panaskan sedikit minyak, goreng hingga kulit ayam garing.
  10. Bila sejuk, potong saiz makan.

SOS PUTIH ENOKI
2 sudu besar tumisan cendawan *
2 sudu besar Bawang Holland cincang
1/2 cawan Stock Ayam
1/4 cawan Susu Sejat
1/2 sudu besar Tepung Gandum
1/2 sudu kecil serbuk Lada Putih
1 sudu besar Krim Keju
1 sudu makan Mentega

CARANYA:
  1. Panaskan mentega, tumis bawang holland hingga layu.
  2. Masuk tepung dan tumisan cendawan
  3. Tambah susu, stok ayam dan serbuk lada putih.
  4. Bila mendidih, tambah krim keju, kacau hingga larut.
  5. Kisar halus dan tapis.

SALAD TEMBIKAI PANGGANG
1/2 biji Tembikai
2 sudu besar Tomato Ceri, kiub
2 sudu besar Manga, kiub
2 sudu besar Apple Hijau, kiub
2 sudu besar Bawang Merah, kiub
1 sudu besar Daun Pudina
1 sudu besar Jus Limau Nipis
1/2 sudu besar Minyak Zaitun
Gula dan Garam secukup rasa

CARANYA:
  1. Potong Tembikai 4 segi, tebal 1/2 inci.
  2. Panggang hingga terbit aroma.
  3. Letak dalam pinggan hidangan.
  4. Campur tomato ceri, manga, apple, bawang dan daun pudina.
  5. Tambah minyak zaitun, jus limau, gula dan garam.
  6. Letakkan salad di atas tembikai.

ROULATE AYAM BERSAMA SALAD TEMBIKAI PANGGANG