ACAR TUMIS PERIA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
4-5 biji Peria Katak
1 tangkai Cili Merah
1/2 sudu besar Biji Sawi
2 sudu kecil garam
1/4 cawan Minyak untuk menumis

BAHAN B: - di rebus
8 ulas Bawang Merah kecil
5 ulas Bawang Putih, potong 2
1/2 inci Halia dihiris memanjang
1/2 cawan Cuka
1/4 cawan Gula

BAHAN C: - di kisar
5 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 in Halia
1/4 in Kunyit Hidup


CARANYA:
  1. Peria di hiris nipis2, rendam air garam selama 5 minit.
  2. Ramas2 dan siram air dan toskan.
  3. Cili di potong memanjang.
  4. Rebus bahan B hingga mendidih dan gula larut.  Ketepikan.
  5. Tumis bahan C hingga pecah minyak. Masuk biji sawi.
  6. Masukkan bahan rebus tadi bersama cukanya, garam, gaul rata.
  7. Reneh sebentar hingga air cuka berkurang.
  8. Masukkan peria dan cili hiris, gaul rata.
  9. Masak sebentar saja, jangan terlebih masak.

ACAR TUMIS PERIA