ACAR TUMIS PERIA
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
4-5 biji Peria Katak
1 tangkai Cili Merah
1/2 sudu besar Biji Sawi
2 sudu kecil garam
BAHAN-BAHAN:
4-5 biji Peria Katak
1 tangkai Cili Merah
1/2 sudu besar Biji Sawi
2 sudu kecil garam
1/4 cawan Minyak untuk menumis
BAHAN B: - di rebus
8 ulas Bawang Merah kecil
5 ulas Bawang Putih, potong 2
1/2 inci Halia dihiris memanjang
1/2 cawan Cuka
1/4 cawan Gula
BAHAN C: - di kisar
5 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 in Halia
BAHAN B: - di rebus
8 ulas Bawang Merah kecil
5 ulas Bawang Putih, potong 2
1/2 inci Halia dihiris memanjang
1/2 cawan Cuka
1/4 cawan Gula
BAHAN C: - di kisar
5 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 in Halia
1/4 in Kunyit Hidup
CARANYA:
- Peria di hiris nipis2, rendam air garam selama 5 minit.
- Ramas2 dan siram air dan toskan.
- Cili di potong memanjang.
- Rebus bahan B hingga mendidih dan gula larut. Ketepikan.
- Tumis bahan C hingga pecah minyak. Masuk biji sawi.
- Masukkan bahan rebus tadi bersama cukanya, garam, gaul rata.
- Reneh sebentar hingga air cuka berkurang.
- Masukkan peria dan cili hiris, gaul rata.
- Masak sebentar saja, jangan terlebih masak.
ACAR TUMIS PERIA