By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
150 gm Tepung Beras
150 gm Tepung Gandum
200 gm Gula Merah CHEK HUP
50 gm Gula Pasir
400 ml Air
1 helai Daun Pandan, simpulkan
1/4 sudu teh Garam
CARANYA:
150 gm Tepung Beras
150 gm Tepung Gandum
200 gm Gula Merah CHEK HUP
50 gm Gula Pasir
400 ml Air
1 helai Daun Pandan, simpulkan
1/4 sudu teh Garam
CARANYA:
- Masak gula merah, gula, air dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut.
- Biarkan sirap gula suam dahulu.
- Satukan tepung beras, tepung gandum dan garam.
- Tuang sedikit2 sirap gula ke dalam tepung dan whisk hingga sebati.
- Tapis ke dalam mangkuk dan tutup dengan kain atau plastik wrap.
- Rehatkan selama 1 jam.
- Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali kecil yang melengkung.
- Tuang 1 sendok kecil adunan dan goreng dengan api sederhana kecil.
- Bila adunan berserat, siram2 kan atasnya dengan minyak.
- Angkat dan toskan.
Nota:
Aduk2 adunan setiap kali menuang ke kuali.
Tambah 1 sudu besar minyak setiap kali selepas menggoreng.
Goreng dalam minyak panas dengan api yang kecil.
CUCUR GULA MERAH