CHINESE DONUT BERAS PULUT
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan (300 gm) Beras Pulut, rendam 4 jam
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan (300 gm) Beras Pulut, rendam 4 jam
1 1/2 cawan (300 ml) Air
1 sudu kecil Garam
1/3 cawan (75 gm) Gula Halus
1/2 sudu kecil Rempah 5 spices
1 sudu kecil Garam
1/3 cawan (75 gm) Gula Halus
1/2 sudu kecil Rempah 5 spices
CARANYA:
Toskan pulut, satukan dengan air, garam dan gula dalam loyang, gaul rata.
Toskan pulut, satukan dengan air, garam dan gula dalam loyang, gaul rata.
Tabur rempah 5 spices di atasnya.
Kukus selama 45 minit
Setelah masak, gembur biar rata dan sejukkan.
Letak pulut di atas plastik wrap dan gulung rapi.
BANCUHAN YIS:
3/4 cawan (100 gm) Tepung Gandum
Setelah masak, gembur biar rata dan sejukkan.
Letak pulut di atas plastik wrap dan gulung rapi.
BANCUHAN YIS:
3/4 cawan (100 gm) Tepung Gandum
1/2 cawan (100 ml) Air
1 sudu kecil Gula Halus
1 sudu kecil Instant Yis
CARANYA:
Satukan semua bahan dan gaul rata.
Tutup dengan plastik wrap.
1 sudu kecil Gula Halus
1 sudu kecil Instant Yis
CARANYA:
Satukan semua bahan dan gaul rata.
Tutup dengan plastik wrap.
Rehatkan selama 2 jam hingga kembang dan berbuih.
ADUNAN TEPUNG:
2 1/3 cawanTepung Gandum (300 gm)
1/2 cawan Gula Halus (110 gm)
1 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Baking Powder
1/2 sudu kecil Baking Soda
3/4 cawan (140 ml) Air
1/4 sudu teh Air Abu (Alkaline Water)
1 sudu besar Minyak
ADUNAN TEPUNG:
2 1/3 cawanTepung Gandum (300 gm)
1/2 cawan Gula Halus (110 gm)
1 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Baking Powder
1/2 sudu kecil Baking Soda
3/4 cawan (140 ml) Air
1/4 sudu teh Air Abu (Alkaline Water)
1 sudu besar Minyak
EXTRA - 1 cawan Tepung untuk ulian
1/4 cawan campuran bijan putih dan hitam
CARANYA:
- Satukan semua bahan tepung kecuali minyak.
- Masukkan bancuhan yis dan air abu.
- Gaul dan uli menjadi doh yang lembut, masukkan minyak, gaul rata.
- Tabur sedikit tepung di atas papan canai.
- Uli doh, jika melekit tambahkan tepung sedikit2 sambil di uli.
- Tutup doh dan rehatkan selama 30 minit.
- Potong dan bahagikan doh dan pulut kepada 2 bahagian.
- Canai doh nipis berbentuk segi empat mengikut panjang gulungan pulut.
- Letak gulungan pulut di atas doh dan gulung rapi.
- Potong setebal 1/2 inci menjadi kepingan bulat menggunakan pisau plastik.
- Letak sedikit air dan lekatkan hujungnya supaya tidak terbuka.
- Tabur bijan, sedikit tepung dan canai leper 2 cm setiap kepingan.
- Buat hingga habis, tutup dengan kain dan rehatkan selama 20 minit.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
CHINESE DONUT BERAS PULUT