By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
4 biji Peria Katak
3 sudu besar Kelapa Parut
2 ulas bawang merah, hiris
2 tangkai Cili Padi, hiris
1/2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
1 biji Limau Nipis
BAHAN TUMBUK:
1 batang Serai, bahagian putih
2 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1/2 ekor Ikan Kembung, bakar
CARANYA:
- Peria di belah dua, hiris nipis, rendam air garam selama 15 minit.
- Boleh juga di celur sebentar.
- Ramas, bilas dengan air dan toskan.
- Sangai kelapa dan bahan tumbuk hingga hampir kering.
- Angkat dan gaulkan dengan peria, bawang dan cili padi.
- Perahkan jus limau, tambah garam, gula secukupnya.
KERABU PERIA