KERABU PERIA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:

4 biji Peria Katak
3 sudu besar Kelapa Parut
2 ulas bawang merah, hiris
2 tangkai Cili Padi, hiris
1/2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
1 biji Limau Nipis

BAHAN TUMBUK:
1 batang Serai, bahagian putih
2 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1/2 ekor Ikan Kembung, bakar


CARANYA:

  1. Peria di belah dua, hiris nipis, rendam air garam selama 15 minit.
  2. Boleh juga di celur sebentar.
  3. Ramas, bilas dengan air dan toskan.
  4. Sangai kelapa dan bahan tumbuk hingga hampir kering.
  5. Angkat dan gaulkan dengan peria, bawang dan cili padi.
  6. Perahkan jus limau, tambah garam, gula secukupnya.

KERABU PERIA