KERABU SARE KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
100 gm Sare (Rumpai Laut Kering) di cuci bersih hingga jernih airnya.
Rendam semalaman dengan 3 sudu besar cuka
Bilas sekali lagi dan rendam selama 10 minit.
Tos hingga airnya kering

NOTE: Cuka untuk hilangkan bau hanyir pada rumpai laut


SAMBAL TUMIS:
2 batang serai - di ketuk
2 sudu besar Budu
1/2 kotak Santan
1 keping Asam Gelugor
2 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam

BAHAN KISAR:
3 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
5 tangkai cili kering, rendam

CARANYA:
  1. Kisar bahan kisar dengan sedikit air hingga halus.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar.
  3. Masukkan serai, tumis sampai pecah minyak.
  4. Masukkan budu, santan dan asam gelugor.
  5. Masak hingga pecah minyak dan pekat.
  6. Masuk gula dan garam secukupnya.

SAMBAL KELAPA:
5 ekor kecil ikan Selayang
3 keping Asam Gelugor
1 sudu kecil Garam
1/2 cawan Kelapa Parut
3 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
2 batang Serai, hiris halus
1 sudu besar Lada Hitam
1 biji Limau Nipis

CARANYA:
  1. Rebus ikan dengan sedikit air, asam gelugor dan sedikit garam.
  2. Keluarkan ikan dan siat2kan isinya.
  3. Sangai kelapa hingga kekuningan.
  4. Angkat dan tumbuk hingga lembut.
  5. Kemudian tumbuk isi ikan hingga hancur.
  6. Tumbuk pula bawang merah, bawang putih dan serai hingga hancur.
  7. Masukkan halia dan lada hitam, tumbuk hingga halus.
  8. Gaulkan bahan tumbuk, kelapa tumbuk dan isi ikan.
  9. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  10. Hidang sare dengan sambal tumis dan sambal kelapa
  11. Perah jus limau nipis dan gaul rata.
  12. Boleh di makan begitu saja atau dihidang dengan nasi putih atau nasi kerabu.

KERABU SARE KELANTAN