KERUTUP UDANG KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 kg Udang besar
1 cawan Susu Sejat / Santan Pekat
3 sudu besar Rempah Kerutup
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang Kulit Kayu Manis
1 keping kecil Gula Melaka (Nise)
2 sudu besar Sos Tomato
2 sudu besar Kerisik
Garam secukup rasa
Sedikit Serbuk Perasa

BAHAN KISAR:
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Merah
6 ulas Bawang Putih
3 hiris Halia 
1 batang Serai, ambil bahagian putih
3 hiris Lengkuas
8 tangkai Cili Kering (rendam air panas)


CARANYA:
  1. Panaskan sedikit minyak, goreng udang separuh masak, hingga kulit kemerahan.
  2. Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga naik bau.
  4. Masuk bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  5. Masuk rempah kerutup yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  6. Tumis hingga pecah minyak. 
  7. Masuk kerisek, susu sejat, sos tomato, garam dan gula.
  8. Kacau sebati dan masukkan udang. Kacau perlahan-lahan.
  9. Masak hingga kuatnya pekat dan udang masak.

KERUTUP UDANG KELANTAN