By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 kg Udang besar
1 cawan Susu Sejat / Santan Pekat
3 sudu besar Rempah Kerutup
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang Kulit Kayu Manis
1 keping kecil Gula Melaka (Nise)
2 sudu besar Sos Tomato
2 sudu besar Kerisik
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit Serbuk Perasa
BAHAN KISAR:
1 biji Bawang Besar
BAHAN KISAR:
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Merah
6 ulas Bawang Putih
3 hiris Halia
6 ulas Bawang Putih
3 hiris Halia
1 batang Serai, ambil bahagian putih
3 hiris Lengkuas
8 tangkai Cili Kering (rendam air panas)
- Panaskan sedikit minyak, goreng udang separuh masak, hingga kulit kemerahan.
- Angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masuk bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masuk rempah kerutup yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masuk kerisek, susu sejat, sos tomato, garam dan gula.
- Kacau sebati dan masukkan udang. Kacau perlahan-lahan.
- Masak hingga kuatnya pekat dan udang masak.
KERUTUP UDANG KELANTAN