ONDE-ONDE MILLE FEUILLE GULA MELAKA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 paket 5x5in Pastry Puffs KAWAN

PANDAN CREAM CHEESE:
250 gm Cream Cheese
60 gm Susu Pekat Manis
100 ml Santan Cream
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Pandan Emulco / Pewarna Hijau

CARANYA:
Putar semua bahan hingga lembut dan sebati.
Masukkan ke dalam piping bag.

SIRAP GULA MELAKA: 
100 gm Gula Melaka Cincang
50 ml Air

CARANYA:
Masak hingga gula larut dan pekat.

FILLING KELAPA GULA MELAKA:
150 gm Kelapa Parut
60 gm Gula Melaka, racik halus
1 helai Daun Pandan, potong pendek

CARANYA:
Satukan semua dalam kuali, masak hingga kering.
PENYEDIAAN:
  1. Potong pastry puffs kepada 2 kepingan setiap satu.
  2. Susun di atas dulang pembakar. 
  3. Alas atasnya dengan baking paper dan tekan supaya mampat.
  4. Keluarkan baking paper dan cucuk permukaan dengan garpu.
  5. Oven pada suhu 175C hingga puffs keperangan.
  6. Angkat dan sejukkan dahulu.
  7. Celup permukaan pastry dengan sirap gula melaka.
  8. Kemudian, picit pandan cream cheese di atasnya.
  9. Tabur dengan filling kelapa di atasnya.
  10. Ulangi lapisan kedua, pastry, cream cheese dan taburan kelapa.
  11. Lapisan atas tutup dengan kepingan pastry dan ganish dengan onde-onde pandan.

Nota:Tujuan mampatkan pastry puffs supaya ianya tidak terlalu kembang dan mengelembung.


ONDE-ONDE MILLE FEUILLE GULA MELAKA