SAMBAL LIMAU KASTURI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 labu Bawang Putih, di bakar
1 inci Belacan, di bakar
5 tangkai Cili Merah
20 tangkai cili padi merah dan hijau
8 biji Limau Kasturi (ambil Jus)
BAHAN-BAHAN:
1 labu Bawang Putih, di bakar
1 inci Belacan, di bakar
5 tangkai Cili Merah
20 tangkai cili padi merah dan hijau
8 biji Limau Kasturi (ambil Jus)
3 biji Kulit Limau Kasturi
3/4 cawan Air Asam Jawa
1/2 sudu besar Garam
2 sudu besar Gula
Sedikit Serbuk Perasa
BAHAN TAMBAHAN - di Racik Kecil
1/2 labu Bawang Holland, bakar
1 biji Tomato
5 biji Limau Kasturi, buang biji
3/4 cawan Air Asam Jawa
1/2 sudu besar Garam
2 sudu besar Gula
Sedikit Serbuk Perasa
BAHAN TAMBAHAN - di Racik Kecil
1/2 labu Bawang Holland, bakar
1 biji Tomato
5 biji Limau Kasturi, buang biji
CARANYA:
- Kupas bawang putih, kisar bersama belacan dan cili dengan tangkainya sekali.
- Masuk jus limau, kulit limau dan air asam jawa
- Kisar sederhana kasar.
- Tuang ke dalam mangkuk, tambah garam dan gula secukupnya
- Tambah bahan2 racik dan gaul rata.
- Simpan dalam botol di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
SAMBAL LIMAU KASTURI