SCHEZUAN DUMPLINGS SOUP
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
Dumpling (Siap guna) di kukus
1/4 cawan Gula Perang
3 sudu besar Kicap Cair
1/2 sudu besar Cuka Hitam
2 sudu besar Cili Oil
1 sudu besar Sos Hoisin
2 sudu kecil Minyak Bijan
2 sudu kecil Bawang Putih cincang
1 sudu kecil biji lada Szechuan kisar
1 sudu kecil serbuk Halia
1/4 sudu kecil Garam
2 1/2 cawan air rebusan Ayam atau Stok Ayam
2 tangkai Daun Bawang, hiris
1/4 cawan Gula Perang
3 sudu besar Kicap Cair
1/2 sudu besar Cuka Hitam
2 sudu besar Cili Oil
1 sudu besar Sos Hoisin
2 sudu kecil Minyak Bijan
2 sudu kecil Bawang Putih cincang
1 sudu kecil biji lada Szechuan kisar
1 sudu kecil serbuk Halia
1/4 sudu kecil Garam
2 1/2 cawan air rebusan Ayam atau Stok Ayam
2 tangkai Daun Bawang, hiris
Spaghetti atau Mee
CARANYA:
- Satukan gula, kicap, cuka, minyak cili, hoisin, minyak bijan, bawang putih, lada Szechuan, serbuk halia dan garam sehingga sebati.
- Seterusnya, masukkan air rebusan ayam ke dalam periuk.
- Tuang bancuhan sos tadi, kacau hingga sebati.
- Masak sup di atas api sederhana hingga mendidih.
- Kecilkan api, reneh hingga kuah berkurang kira-kira satu pertiga, kacau sekali-sekala.
- Tuang sup di atas dumpling dan atasnya tabur hirisan daun bawang.
- Hidang bersama Spageti atau Mee.
SCHEZUAN DUMPLINGS SOUP