SOMTAM RUMPAI LAUT
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
100 gm Rumpai Laut Kering
3 sudu besar Cuka
200 gm Seafood (udang, kerang, sotong atau ketam)
50 gm Tomato Ceri, belah 2
1 mangkuk Cili Padi
2 tangkai Kacang Panjang, potong pendek
1/2 batang Carrot, hiris halus
1 pokok Daun Ketumbar, di hiris
2 sudu besar Sos Ikan
2 sudu besar Jus Limau Nipis
2 sudu besar Air Asam Jawa
1 sudu besar Gula Kabung Thai
1 sudu kecil Garam
CARANYA:
- Rumpai laut di cuci beberapa kali hingga betul2 bersih dan putih.
- Rendam semalaman dengan cuka.
- Bilas dan tos hingga kering.
- Celur seafood dan masukkan ke dalam air ais. Tos dan ketepikan.
- Tumbuk kasar cili padi dan tomato ceri
- Tambah jus limau, sos ikan, air asam jawa, gula dan garam.
- Gaul bersama rumpai laut, daun ketumbar, kacang panjang dan carrot.
- Biarkan selama 15 minit hingga sosnya meresap.
- Hidang bersama seafood yang di celur.
SOMTAM RUMPAI LAUT