SOMTAM RUMPAI LAUT
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
100 gm Rumpai Laut Kering
3 sudu besar Cuka
200 gm Seafood (udang, kerang, sotong atau ketam)
50 gm Tomato Ceri, belah 2
1 mangkuk Cili Padi
2 tangkai Kacang Panjang, potong pendek
1/2 batang Carrot, hiris halus
1 pokok Daun Ketumbar, di hiris
2 sudu besar Sos Ikan
2 sudu besar Jus Limau Nipis
2 sudu besar Air Asam Jawa
1 sudu besar Gula Kabung Thai
1 sudu kecil Garam

CARANYA:
  1. Rumpai laut di cuci beberapa kali hingga betul2 bersih dan putih.
  2. Rendam semalaman dengan cuka. 
  3. Bilas dan tos hingga kering.
  4. Celur seafood dan masukkan ke dalam air ais. Tos dan ketepikan.
  5. Tumbuk kasar cili padi dan tomato ceri
  6. Tambah jus limau, sos ikan, air asam jawa, gula dan garam.
  7. Gaul bersama rumpai laut, daun ketumbar, kacang panjang dan carrot.  
  8. Biarkan selama 15 minit hingga sosnya meresap.
  9. Hidang bersama seafood yang di celur.

SOMTAM RUMPAI LAUT