TALAM SERIKAYA LABU
By Kak Wan @ Wan Resipi
LAPISAN BAWAH:
250 gm beras Pulut - di rendam 2 jam, toskan
100 ml Santan Pekat
150 ml Air
1/2 sudu teh Garam
1 helai Daun Pandan
LAPISAN BAWAH:
250 gm beras Pulut - di rendam 2 jam, toskan
100 ml Santan Pekat
150 ml Air
1/2 sudu teh Garam
1 helai Daun Pandan
CARANYA:
- Lapisan bawah di gaul rata dan di kukus selama 25 minit.
- Masukkan ke dalam loyang 7 in, tekan rata dan padatkan.
- Letak parutan labu dan kukus selama 10 minit.
LAPISAN ATAS:
6 biji Telur Ayam (Grade A)
250 gm Gula Melaka, hancurkan
200 ml Santan pekat
1/4 sudu teh Garam
2 cawan Labu yang di sagat
250 gm Gula Melaka, hancurkan
200 ml Santan pekat
1/4 sudu teh Garam
2 cawan Labu yang di sagat
2 helai Daun Pandan
Loyang 7 in (di alas plastik tahan panas)
CARANYA:
CARANYA:
- Masak gula melaka, daun pandan dan sedikit air hingga larut.
- Sejukkan dahulu, keluarkan daun pandan.
- Pecahkan telur ke dalam bekas, masuk santan dan garam.
- Tuang gula melaka dan kocok ringan hingga sebati.
- Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah.
- Tabur labu hingga rata.
- Kukus selama 30 minit hingga masak.
- Sejukkan sebelum di potong.
TALAM SERIKAYA LABU