BANOFFEE PAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 biji Pisang Berangan, hiris
200 ml Whipping Cream, putar hingga kental

KULIT PAI
250 gm biskut Digestive
120 gm Mentega cair

FILLING TOFFEE
100 gm Mentega
90 gm Gula Perang
260 gm Susu Pekat Manis
Secubit Garam
CARANYA:
  1. Kulit Pai: Kisar biskut hingga halus, masukkan mentega cair dan gaul rata.
  2. Masukkan ke dalam acuan pai dan tekan padat.
  3. Oven selama 15 minit pada suhu 160C.
  4. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
  5. Filling: Cairkan mentega dan gula perang hingga berkaramel.
  6. Tutup api, masukkan susu pekat dan secubit garam.
  7. Whisk hingga sebati dan licin.
  8. Tuang ke dalam kulit pai dan ratakan.
  9. Biarkan mengeras selama 30 minit.
  10. Letak hirisan pisang dan picit whipping cream di atasnya.

BANOFFEE PAI