LEMON BUTTER CAKE
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:

185 gm Mentega (Unsalted)
165 gm Gula Kastor
3 biji Telur (Gred A)​
200 gm Tepung Superfine​
1 1/2 sudu kecil Baking Powder​
65 ml Lemon Jus​
2 sudu kecil Lemon Zest ​
2 titis Pewarna Kuning​

​CARANYA:
  1. Ayak tepung dan baking powder.
  2. Panaskan oven suhu 150C.​
  3. Satukan lemon zest dan gula kastor ke dalam mangkuk.
  4. Ramaskan seketika untuk mendapatkan aroma lemon.
  5. Masukkan mentega dan gula kastor tadi ke dalam mixer dan putar hingga berkrim. 
  6. Pastikan mentega dalam suhu bilik dan jangan ​guna butter yang sejuk. 
  7. Masukkan telur satu persatu, biar sebati baru di masukkan telur seterusnya.
  8. Masukkan tepung berselang seli dengan jus lemon.
  9. Letak sedikit pewarna dan mixer dengan kelajuan sederhana hingga sebati. 
  10. Elakkan overbeat, atau putar terlalu lama sebab kek akan menjadi padat.
  11. Isikan ke dalam acuan 3/4 penuh dan hentakkan beberapa kali supaya rata.
  12. Oven 150C selama 30-35 minit atau sehingga masak.​

LEMON SUGAR GLAZE:  
2 sudu besar Lemon Jus​
3/4 cawan Gula Aising 


CARANYA:
Masukkan jus lemon ke dalam mangkuk bersama Gula Aising.
Mixer perlahan hingga mendapat kepekatan yang sesuai. 
Tidak terlalu pekat atau cair.​

LEMON BUTTER CAKE