MARBLE BLUEBERRY CHEESE TART
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN KULIT TART:
125 gm Marjerin
50 gm Gula Halus
250 gm Tepung Gandum
1 Kuning Telur
1 sudu besar Air Sejuk
1/2 sudu teh Esen Vanilla

CARANYA:
  1. Satukan marjerin, gula dan gandum.
  2. Ramas hingga menjadi serbuk roti.
  3. Masuk kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti air sejuk.  
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Rehatkan selama 15-20 minit.  
  6. Canai dan isikan ke dalam acuan tart.
  7. Cucuk dasar tart dengan garpu.
  8. Oven selama 15 minit pada suhu 160C.
  9. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu 
  10. Isikan filling blueberry.
  11. Picit adunan cream cheese hingga penuh.
  12. Titikkan jus blueberry di beberapa tempat dan lorekkan.
  13. Oven 10 minit pada suhu 160C hingga permukaan cheese tidak melekit bila di sentuh.

BAHAN CREAM CHEESE:
250 gm Cream Cheese
50 gm Gula Halus
1 biji telur Saiz B
25 gm Mentega

CARANYA:
  1. Putar cream cheese, mentega dan gula hingga berkrim. 
  2. Masuk telur, esen vanilla dan putar sebati.
  3. Isikan ke dalam piping bag.

BAHAN FILLING BLUEBERRY:
250 gm Blueberry
120 gm Gula
1 sudu makan Jus Lemon
1/4 cawan Air
1/2 sudu besar Tepung Jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan Air)

CARANYA:
  1. Satukan semua dalam periuk kecuali bancuhan tepung jagung.
  2. Masak hingga blueberry lembut dan berjus.
  3. Tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat dan berkilat.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di isi dalam tart.

MARBLE BLUEBERRY CHEESE TART