MARBLE BLUEBERRY CHEESE TART
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN KULIT TART:
BAHAN KULIT TART:
125 gm Marjerin
50 gm Gula Halus
250 gm Tepung Gandum
1 Kuning Telur
1 sudu besar Air Sejuk
1/2 sudu teh Esen Vanilla
CARANYA:
- Satukan marjerin, gula dan gandum.
- Ramas hingga menjadi serbuk roti.
- Masuk kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti air sejuk.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan selama 15-20 minit.
- Canai dan isikan ke dalam acuan tart.
- Cucuk dasar tart dengan garpu.
- Oven selama 15 minit pada suhu 160C.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu
- Isikan filling blueberry.
- Picit adunan cream cheese hingga penuh.
- Titikkan jus blueberry di beberapa tempat dan lorekkan.
- Oven 10 minit pada suhu 160C hingga permukaan cheese tidak melekit bila di sentuh.
BAHAN CREAM CHEESE:
250 gm Cream Cheese
50 gm Gula Halus
1 biji telur Saiz B
25 gm Mentega
CARANYA:
250 gm Cream Cheese
50 gm Gula Halus
1 biji telur Saiz B
25 gm Mentega
CARANYA:
- Putar cream cheese, mentega dan gula hingga berkrim.
- Masuk telur, esen vanilla dan putar sebati.
- Isikan ke dalam piping bag.
BAHAN FILLING BLUEBERRY:
250 gm Blueberry
120 gm Gula
1 sudu makan Jus Lemon
1/4 cawan Air
1/4 cawan Air
1/2 sudu besar Tepung Jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan Air)
CARANYA:
- Satukan semua dalam periuk kecuali bancuhan tepung jagung.
- Masak hingga blueberry lembut dan berjus.
- Tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat dan berkilat.
- Sejukkan dahulu sebelum di isi dalam tart.
MARBLE BLUEBERRY CHEESE TART