By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
4-5 biji Peria
1/2 mangkuk Isi Udang
4 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Merah
2 hiris Kunyit
1 inci Belacan
1 inci Belacan
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Garam
1/4 sudu teh serbuk perasa
Minyak untuk menumis
CARANYA:
- Peria di hiris nipis dan rendam air garam selama 20 minit.
- Bilas dan toskan.
- Kisar cili, cili padi, kunyit dan bawang.
- Panaskan minyak tumis bahan kisar dan belacan hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, garam dan udang.
- Masak sebentar, masukkan peria.
- Gaul rata, goreng kilas sebentar dan angkat.
PERIA GORENG BELACAN BERSAMA UDANG