SOM TAM
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1/2 biji Betik muda atau setengah masak
3 tangkai Kacang Panjang, di potong
10 biji Tomato Ceri, belah dua

BAHAN SOS
2 sudu besar Udang Kering
2 ulas Bawang Putih
6 biji cili padi
4 sudu besar Gula Kabung atau Gula Somtam
4 biji Limau Nipis
1 sudu besar Sos Ikan
Garam dan Serbuk Perasa secukupnya

SAMPINGAN
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk halus
CARANYA:
  1. Betik di sagat halus.
  2. Tumbuk kasar udang kering, bawang putih dan cili padi.
  3. Masuk jus limau, sos ikan, gula somtam, garam dan serbuk perasa.
  4. Gaul rata, masuk tomato dan kacang panjang. 
  5. Tumbuk kasar dan masukkan betik sagat.
  6. Gaul hingga rata bersama sosnya.
  7. Hidang bersama taburan kacang tanah.

SOM TAM