SOM TAM
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1/2 biji Betik muda atau setengah masak
3 tangkai Kacang Panjang, di potong
10 biji Tomato Ceri, belah dua
BAHAN-BAHAN
1/2 biji Betik muda atau setengah masak
3 tangkai Kacang Panjang, di potong
10 biji Tomato Ceri, belah dua
BAHAN SOS
2 sudu besar Udang Kering
2 ulas Bawang Putih
6 biji cili padi
4 sudu besar Gula Kabung atau Gula Somtam
4 biji Limau Nipis
1 sudu besar Sos Ikan
Garam dan Serbuk Perasa secukupnya
SAMPINGAN
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk halus
SAMPINGAN
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk halus
CARANYA:
- Betik di sagat halus.
- Tumbuk kasar udang kering, bawang putih dan cili padi.
- Masuk jus limau, sos ikan, gula somtam, garam dan serbuk perasa.
- Gaul rata, masuk tomato dan kacang panjang.
- Tumbuk kasar dan masukkan betik sagat.
- Gaul hingga rata bersama sosnya.
- Hidang bersama taburan kacang tanah.
SOM TAM