KERABU NANGKA KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1/2 kg Nangka Muda
3-4 tangkai Cili Padi, di hiris
1 cawan Kelapa Parut, di sangai hingga kekuningan
4 ekor ikan Selayang, bakar atau rebus ambil isinya
2 sudu besar Budu
1 cawan Santan Pekat, di panaskan
Gula dan Garam secukupnya
2 biji Limau Nipis

BAHAN TUMBUK
4 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
2 batang Serai, bahagian putih
1 sudu besar biji Lada Hitam

CARANYA:
  1. Celur nangka hingga lembut.
  2. Angkat dan toskan hingga airnya kering.
  3. Kemudian carik2 kan.  Masukkan ke dalam bekas besar.
  4. Tumbuk bahan-bahan tumbuk hingga lumat.
  5. Masukkan isi ikan, tumbuk lagi hingga hancur.
  6. Satukan ke dalam bekas nangka.
  7. Kemudian tumbuk kelapa sangai hingga lembut.
  8. Satukan semua bahan ke dalam nangka.
  9. Masukkan santan, gula, garam dan budu.
  10. Tambah cili hiris dan jus limau nipis.
  11. Gaul rata, biar ada rasa masam, manis, lemak dan pedas.

KERABU NANGKA KELANTAN