By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1/2 kg Nangka Muda
3-4 tangkai Cili Padi, di hiris
1 cawan Kelapa Parut, di sangai hingga kekuningan
4 ekor ikan Selayang, bakar atau rebus ambil isinya
2 sudu besar Budu
1 cawan Santan Pekat, di panaskan
Gula dan Garam secukupnya
2 biji Limau Nipis
BAHAN TUMBUK
4 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
2 batang Serai, bahagian putih
1 sudu besar biji Lada Hitam
CARANYA:
- Celur nangka hingga lembut.
- Angkat dan toskan hingga airnya kering.
- Kemudian carik2 kan. Masukkan ke dalam bekas besar.
- Tumbuk bahan-bahan tumbuk hingga lumat.
- Masukkan isi ikan, tumbuk lagi hingga hancur.
- Satukan ke dalam bekas nangka.
- Kemudian tumbuk kelapa sangai hingga lembut.
- Satukan semua bahan ke dalam nangka.
- Masukkan santan, gula, garam dan budu.
- Tambah cili hiris dan jus limau nipis.
- Gaul rata, biar ada rasa masam, manis, lemak dan pedas.