KERABU SIPUT BUNGA ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN

1 kg Siput Bunga
2 batang Serai, di ketuk
1 biji Manga Muda, di racik
1/2 cawan Tomato ceri, belah 2
1 labu Bawang Besar, di hiris nipis
1 batang Timun, potong bulat
3 biji Limau Nipis, hiris
1 tangkai Daun Ketumbar, hiris
5 ulas Bawang Putih
6 tangkai Cili Padi atau lebih
1 batang Serai, hiris halus
1 sudu besar Sos Ikan
4 sudu besar Jus Limau Nipis
1/2 keping Gula Melaka atau Gula Somtam
Garam dan Gula secukup rasa

CARANYA:
  1. Cuci siput hingga bersih.
  2. Didihkan air dan 2 batang serai dalam periuk, masukkan siput dan celur sebentar.
  3. Masak dalam 3-4 minit, Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
  4. Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
  5. Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
  6. Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
  8. Tumbuk2 sedikit dan gaul rata bersama siput.
  9. Hidang dengan hirisan manga, bawang merah, timun dan daun ketumbar.

KERABU SIPUT BUNGA ALA THAI