KERABU SIPUT BUNGA ALA THAI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1 kg Siput Bunga
2 batang Serai, di ketuk
1 biji Manga Muda, di racik
1/2 cawan Tomato ceri, belah 2
1 labu Bawang Besar, di hiris nipis
1 labu Bawang Besar, di hiris nipis
1 batang Timun, potong bulat
3 biji Limau Nipis, hiris
1 tangkai Daun Ketumbar, hiris
3 biji Limau Nipis, hiris
1 tangkai Daun Ketumbar, hiris
5 ulas Bawang Putih
6 tangkai Cili Padi atau lebih
1 batang Serai, hiris halus
1 sudu besar Sos Ikan
4 sudu besar Jus Limau Nipis
1/2 keping Gula Melaka atau Gula Somtam
Garam dan Gula secukup rasa
6 tangkai Cili Padi atau lebih
1 batang Serai, hiris halus
1 sudu besar Sos Ikan
4 sudu besar Jus Limau Nipis
1/2 keping Gula Melaka atau Gula Somtam
Garam dan Gula secukup rasa
CARANYA:
- Cuci siput hingga bersih.
- Didihkan air dan 2 batang serai dalam periuk, masukkan siput dan celur sebentar.
- Masak dalam 3-4 minit, Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
- Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
- Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
- Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
- Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
- Tumbuk2 sedikit dan gaul rata bersama siput.
- Hidang dengan hirisan manga, bawang merah, timun dan daun ketumbar.
KERABU SIPUT BUNGA ALA THAI