CROISSANT COOKIES (CROOKIE)
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
4 biji Croissant
105 gm Mentega (Unsalted)
50 gm Gula Pasir
75 gm Gula Perang
170 gm Tepung Gandum
3 sudu besar Tepung jagung
1/2 sudu kecil Baking Soda
1 biji Telur A
160 gm Coklat Chips
CARANYA:
- Panaskan oven kepada 180C.
- Alas dulang pembakar dengan kertas parchment.
- Putar mentega, gula dan gula perang hingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla, kacau sebati
- Masukkan tepung, tepung jagung, dan baking soda.
- Gaul rata, masukkan coklat chips.
- Belah croissant separuh, pastikan tidak putus.
- Ratakan satu sudu doh biskut di dalam croissant.
- Gunakan bahagian belakang sudu untuk meratakannya.
- Tutup croissant dan ratakan doh biskut yang dileperkan pada setiap sisi croissant.
- Oven selama 10-12 minit, atau sehingga adunan biskut berwarna perang keemasan.
- Sejukkan selama 5 minit, nikmati hangat atau bersama aiscream.