By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
300 gm Daging, ketulan besar
5 ulas Bawang Putih, di ketuk
1 labu Bawang Holland, potong kasar
1 biji Tomato, potong kasar
1/2 batang Carrot, hiris kasar
6 hiris Halia, hiris nipis
2 biji Cili Padi, di ketuk
1 batang Serai, di ketuk
1 pokok Daun Ketumbar / Daun Sup, hiris
1 sudu teh serbuk perisa Lada Hitam
1/2 sudu teh serbuk perisa Lada Putih
1/2 sudu teh serbuk Perasa
4 sudu besar Minyak untuk menumis
SOS MERAH, satukan dan kacau rata.
2 sudu besar Cili Kisar
2 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1/4 cawan Sos Labu Thai
1 sudu besar Sos Ikan
1/2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Gula Perang
1/4 cawan Air
1/4 sudu teh Pewarna Merah
CARANYA:
- Rebus daging dengann sedikit air, separuh masak hingga luarnya bertukar warna.
- Biarkan sejuk dan hiris daging nipis-nipis.
- Panaskan minyak, goreng daging sebentar dan angkat.
- Dalam minyak yang sama, tumis serai, bawang putih, halia dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan bawang holland, carrot dan daging hiris.
- Tuang Sos Merah dan tambah sedikit air.
- Biar mereneh sebentar, perisakan dengan lada hitam, lada putih dan serbuk perasa.
- Gaul rata dan masukkan tomato dan hirisan daun ketumbar.
- Masak hingga sos nya berkilat dan pekat.
DAGING ROS MERAH ALA THAI