DAGING ROS MERAH ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
300 gm Daging, ketulan besar
5 ulas Bawang Putih, di ketuk
1 labu Bawang Holland, potong kasar
1 biji Tomato, potong kasar
1/2 batang Carrot, hiris kasar
6 hiris Halia, hiris nipis
2 biji Cili Padi, di ketuk
1 batang Serai, di ketuk
1 pokok Daun Ketumbar / Daun Sup, hiris
1 sudu teh serbuk perisa Lada Hitam
1/2 sudu teh serbuk perisa Lada Putih
1/2 sudu teh serbuk Perasa
4 sudu besar Minyak untuk menumis

SOS MERAH, satukan dan kacau rata.
2 sudu besar Cili Kisar
2 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1/4 cawan Sos Labu Thai
1 sudu besar Sos Ikan
1/2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Gula Perang
1/4 cawan Air
1/4 sudu teh Pewarna Merah

CARANYA:
  1. Rebus daging dengann sedikit air, separuh masak hingga luarnya bertukar warna.
  2. Biarkan sejuk dan hiris daging nipis-nipis.
  3. Panaskan minyak, goreng daging sebentar dan angkat.
  4. Dalam minyak yang sama, tumis serai, bawang putih, halia dan cili padi hingga naik bau.
  5. Masukkan bawang holland, carrot dan daging hiris.
  6. Tuang Sos Merah dan tambah sedikit air.
  7. Biar mereneh sebentar, perisakan dengan lada hitam, lada putih dan serbuk perasa.
  8. Gaul rata dan masukkan tomato dan hirisan daun ketumbar.
  9. Masak hingga sos nya berkilat dan pekat.

DAGING ROS MERAH ALA THAI