ENOKI BLOSSOM POPIA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
4 paket Cendawan Enoki
1 paket Kulit Popia KAWAN FOOD 7.5 in
1 paket Nori Seaweed
2 biji Telur, kocok ringan
Minyak untuk menggoreng
Bahan Salutan Tepung (satukan dan gaul rata)
1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1 sudu besar Tepung Beras
1 sudu teh Baking Soda
1 sudu teh serbuk Bawang Putih
1 sudu teh serbuk Lada Putih
Bahan Pelekat : Sebatikan
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air
CARANYA:
- Potong pangkal cendawan, siram air dan keringkan di atas tisu dapur.
- Kulit Popia dan kulit Seaweed di lipat dua dan potong bentuk segi tiga.
- Ambil sekeping kulit popia, sapu dengan bahan pelekat.
- Lekatkan kulit seaweed di atasnya.
- Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam.
- Ambil segengam cendawan, celup ke dalam telur.
- Kemudian salut dengan bahan salutan tepung hingga rata.
- Letak cendawan di atas kepingan kulit popia seaweed.
- Gulung rapi dan lekatkan tepi nya dengan pelekat supaya tidak terbuka.
- Panaskan minyak dan goreng hingga enoki kembang dan garing.
- Angkat dan hidangkan dengan sos cili.
ENOKI BLOSSOM POPIA