SUP URAT KETING
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Urat Keting Lembu
5 ulas Bawang Merah, hiris
2 ulas Bawang Putih, hiris
3 hiris Halia. dihiris
2 batang Serai di ketuk
3-4 biji Cili Padi di ketuk
2 Akar Ketumbar di ketuk
1 uncang Sup Bunjut
3 cawan Air
1/2 Batang Saderi di potong
1 biji Tomato di potong
1/2 batang Carrot di potong
Sedikit minyak untuk menumis
Gula, Garam dan Serbuk Perasa

GANISH:
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
Limau Nipis
Taugeh


CARANYA:
  1. Rebus urat keting dengan pressure cooker selama 30 minit
  2. Angkat, bilas dengan air dan toskan, potong kecil saiz makan.
  3. Panaskan minyak tumis bawang, halia dan serai hingga perang dan wangi.
  4. Masukkan air, akar ketumbar dan sup bunjut.
  5. Biar mendidih, masukan urat keting, saderi, carrot dan tomato hiris.
  6. Tambah gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
  7. Hidangkan dengan taugeh, hirisan daun ketumbar, bawang goreng dan hirisan limau nipis.

SUP URAT KETING