By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
300 gm Urat Keting Lembu
5 ulas Bawang Merah, hiris
2 ulas Bawang Putih, hiris
3 hiris Halia. dihiris
2 batang Serai di ketuk
3-4 biji Cili Padi di ketuk
2 Akar Ketumbar di ketuk
1 uncang Sup Bunjut
3 cawan Air
1/2 Batang Saderi di potong
1 biji Tomato di potong
1/2 batang Carrot di potong
Sedikit minyak untuk menumis
Gula, Garam dan Serbuk Perasa
GANISH:
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
Limau Nipis
Taugeh
BAHAN-BAHAN:
300 gm Urat Keting Lembu
5 ulas Bawang Merah, hiris
2 ulas Bawang Putih, hiris
3 hiris Halia. dihiris
2 batang Serai di ketuk
3-4 biji Cili Padi di ketuk
2 Akar Ketumbar di ketuk
1 uncang Sup Bunjut
3 cawan Air
1/2 Batang Saderi di potong
1 biji Tomato di potong
1/2 batang Carrot di potong
Sedikit minyak untuk menumis
Gula, Garam dan Serbuk Perasa
GANISH:
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
Limau Nipis
Taugeh
CARANYA:
- Rebus urat keting dengan pressure cooker selama 30 minit
- Angkat, bilas dengan air dan toskan, potong kecil saiz makan.
- Panaskan minyak tumis bawang, halia dan serai hingga perang dan wangi.
- Masukkan air, akar ketumbar dan sup bunjut.
- Biar mendidih, masukan urat keting, saderi, carrot dan tomato hiris.
- Tambah gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Hidangkan dengan taugeh, hirisan daun ketumbar, bawang goreng dan hirisan limau nipis.
SUP URAT KETING