By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:⠀
1/2 cawan Quinoa⠀
1/4 cawan QUAKER ROLLED OATS, di sangai
1 sudu besar Kacang Bunga Matahari
1/2 cawan Daun Bayam, dihiris
1 ulas Bawang Putih, cincang kasar⠀
1 sudu besar Minyak Zaitun⠀
1/4 cawan Keju Parmesan, parut⠀
1/4 sudu kecil garam⠀
4 biji Tomato besar
1 sudu besar Tomato Puree⠀
1 sudu besar minyak zaitun⠀
1/2 sudu kecil garam⠀
CARANYA:⠀
- Masak quinoa dengan 2 cawan air hingga lembut. Toskan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C.⠀
- Blend daun bayam, bawang putih, minyak zaitun, keju Parmesan dan garam.
- Tambah kacang bunga matahari dan kisar hingga menjadi pes.
- Gaulkan pes dengan quinoa dan oats.
- Hiris bahagian atas tomato dan korek keluarkan isinya.
- Isikan campuran quinoa dan oats ke dalam tomato hingga penuh.
- Tutup dengan hirisan atas tomato.
- Renjis sedikit minyak, Airfyer selama 15 minit hingga keperangan.
- Untuk sosnya, cincang isi tomato, tambah tomato puree, sedikit garam dan gula.
- Masak dengan api perlahan hingga pekat.
- Hidangkan tomato sumbat bersama sosnya.
TOMATO SUMBAT QUINOA DAN OATS