TOMATO SUMBAT QUINOA DAN OATS
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan Quinoa⠀
1/4 cawan QUAKER ROLLED OATS, di sangai
1 sudu besar Kacang Bunga Matahari
1/2 cawan Daun Bayam, dihiris
1 ulas Bawang Putih, cincang kasar⠀
1 sudu besar Minyak Zaitun⠀
1/4 cawan Keju Parmesan, parut⠀
1/4 sudu kecil garam⠀
4 biji Tomato besar
1 sudu besar Tomato Puree⠀
1 sudu besar minyak zaitun⠀
1/2 sudu kecil garam⠀

CARANYA:⠀
  1. Masak quinoa dengan 2 cawan air hingga lembut. Toskan.
  2. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.⠀
  3. Blend daun bayam, bawang putih, minyak zaitun, keju Parmesan dan garam.
  4. Tambah kacang bunga matahari dan kisar hingga menjadi pes.
  5. Gaulkan pes dengan quinoa dan oats.
  6. Hiris bahagian atas tomato dan korek keluarkan isinya.
  7. Isikan campuran quinoa dan oats ke dalam tomato hingga penuh.
  8. Tutup dengan hirisan atas tomato.
  9. Renjis sedikit minyak, Airfyer selama 15 minit hingga keperangan.
  10. Untuk sosnya, cincang isi tomato, tambah tomato puree, sedikit garam dan gula.
  11. Masak dengan api perlahan hingga pekat.
  12. Hidangkan tomato sumbat bersama sosnya.

TOMATO SUMBAT QUINOA DAN OATS