URAT KETING MASAK LEMAK CILI PADI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
500 gm Urat Keting Lembu
400 ml Santan Kelapa
400 ml Air
8 tangkai Cili Padi Hijau dan Merah
1/2 cm Kunyit Hidup
3 batang Serai, di ketuk
3 Helai Daun Kunyit, Hiris
3 helai Daun Limau Purut, di ramas
3 batang Serai, di ketuk
3 Helai Daun Kunyit, Hiris
3 helai Daun Limau Purut, di ramas
1 keping Asam Gelugor
CARANYA:
- Rebus Urat Keting dalam pressure cooker selama 30 minit atau hingga empuk.
- Bilas dengan air hingga bersih dan toskan.
- Tumbuk cili padi dan kunyit hingga lumat.
- Masukkan ke dalam periuk bersama air dan serai.
- Masuk kan urat keting, masak dengan api sederhana hingga mendidih.
- Masukkan santan, asam gelugor, daun kunyit dan daun limau purut.
- Masak hingga kuah pekat.
- Hidang dengan nasi putih.
URAT KETING MASAK LEMAK CILI PADI