AYAM BAKAR MADU ALA BAZAAR RAMADAN
& SOS PENCICAH TERPALING SEDAPBy Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 kg Ayam (Seekor atau di potong)
1 inci Halia
1 labu Bawang Putih
1 labu Bawang Besar
5 sudu makan Sos Cili
5 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tomato
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Serbuk Pati Ayam
1/2 sudu makan Sos Lada Hitam
3 sudu makan Gula Perang
3 sudu makan Madu
1/2 sudu makan Garam
1 sudu makan Serbuk Pati Ayam
1/2 sudu makan Sos Lada Hitam
3 sudu makan Gula Perang
3 sudu makan Madu
1/2 sudu makan Garam
1 sudu kecil Pewarna Merah
1/4 cawan Minyak
SOS PENCICAH
2 sudu makan Sos Perapan Ayam
2 sudu makan Kicap Manis
2 sudu makan Gula Perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Tepung Jagung
Garam secukup rasa
SOS PENCICAH
2 sudu makan Sos Perapan Ayam
2 sudu makan Kicap Manis
2 sudu makan Gula Perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Tepung Jagung
Garam secukup rasa
CARANYA:
- Cuci ayam dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk pati ayam.
- Kisar bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.
- Panaskan minyak tumis hingga wangi.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos lada hitam.
- Tambah sedikit air dan reneh hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, madu dan pewarna merah.
- Masak hingga agak pekat.
- Ketepikan 2 sudu makan sos untuk membuat sos pencicah.
- Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api kecil.
- Masak ayam setengah masak dan alihkan ke dalam loyang pembakar.
- Oven selama 30 minit pada suhu 200C.
- Untuk Sos Pencicah, satukan semua dalam periuk dan reneh hingga kuah mendidih.
AYAM BAKAR MADU ALA BAZAAR RAMADAN