AYAM BAKAR MADU ALA BAZAAR RAMADAN
& SOS PENCICAH TERPALING SEDAP
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 kg Ayam (Seekor atau di potong)
1 inci Halia
1 labu Bawang Putih
1 labu Bawang Besar
5 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tomato 
1 sudu makan Sos Tiram 
1 sudu makan Serbuk Pati Ayam
1/2 sudu makan Sos Lada Hitam
3 sudu makan Gula Perang
3 sudu makan Madu
1/2 sudu makan Garam
1 sudu kecil Pewarna Merah
1/4 cawan Minyak

SOS PENCICAH
2 sudu makan Sos Perapan Ayam
2 sudu makan Kicap Manis
2 sudu makan Gula Perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Tepung Jagung
Garam secukup rasa

CARANYA:
  1. Cuci ayam dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk pati ayam.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.
  3. Panaskan minyak tumis hingga wangi.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos lada hitam.
  5. Tambah sedikit air dan reneh hingga pecah minyak.
  6. Masukkan gula, madu dan pewarna merah.
  7. Masak hingga agak pekat.
  8. Ketepikan 2 sudu makan sos untuk membuat sos pencicah.
  9. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api kecil.
  10. Masak ayam setengah masak dan alihkan ke dalam loyang pembakar.
  11. Oven selama 30 minit pada suhu 200C.
  12. Untuk Sos Pencicah, satukan semua dalam periuk dan reneh hingga kuah mendidih.

AYAM BAKAR MADU ALA BAZAAR RAMADAN