BIHUN SOTO
By Kak Wan @ Wan Resipi

KUAH SOTO
2 keping Isi Dada Ayam - cuci bersih
2 batang Serai dititik
1 kiub Pati Ayam

BAHAN KISAR
2 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
1 inci Lengkuas
1/2 inci Halia
1/2 inci Kunyit
2 biji Buah Keras

BAHAN REMPAH

1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
3 sudu besar Serbuk Rempah Sup

PENYEDIAAN
  1. Tumis bahan kisar, serai, serbuk rempah, hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan air, rebus hingga ayam masak.
  3. Keluarkan ayam, sejukkan dahulu dan siatkan isinya.
  4. Didihkan kuah soto, perasakan dengan garam dan kiub pati ayam. 
  5. Hidang kuah soto bersama bihun, pelengkap dan sambal kicap.
PELENGKAP
Bihun di celur, toskan
Telur Rebus
Kacang Tanah Goreng
Hirisan Daun Sup, Daun Bawang
Bawang Goreng
Isi ayam yang di siat

SAMBAL KICAP
5-6 biji cili api
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
2 sudu besar kuah soto
3-4 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak

Kisar hingga halus kemudian masak sebentar di atas dapur.

BIHUN SOTO