By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN CUCUR
2 cawan Tepung Gandum
1 1/4 cawan Air atau secukupnya
1 biji Telur
1 sudu kecil Yis segera
1 cawan Udang Kecil
1 cawan Udang Kecil
1 cawan Taugeh
2 tangkai Daun Kuchai, potong
1 labu Bawang Besar, hiris
2 tangkai Cili Merah, hiris
2 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk Kunyit
4 ulas Bawang Putih
2 cm Belacan - dibakar dahulu
3 sudu besar Sos Cili
3 keping Gula Nise / Melaka
1 cawan Air Asam Jawa
1 sudu teh Serbuk Kunyit
SOS CILI
8 tangkai Cili Kering, rendam air panas4 ulas Bawang Putih
2 cm Belacan - dibakar dahulu
3 sudu besar Sos Cili
3 keping Gula Nise / Melaka
1 cawan Air Asam Jawa
1 cawan Air
1 sudu kecil Garam
2 sudu besar bancuhan Tepung Jagung
SAMPINGAN
Timun
Sengkuang
Nanas
Tauhu Goreng
CARANYA:
- Bancuh tepung, air, telur, serbuk kunyit, garam dan yis hingga sebati.
- Tutup dengan plastik wrap dan rehatkan 20 minit biarkan adunan berbuih.
- Masukkan udang, sayur, bawang dan cili hiris. Gaul Sebati.
- Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.
- Untuk Sos Cili, kisar cili, bawang putih, belacan dengan air hingga halus.
- Masuk ke dalam periuk bersama air asam jawa, gula melaka, sos cili dan garam.
- Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
- Masak hingga sos sederhana pekat.
- Hidang cucur dengan bahan sampingan dan sos cili.
COLEK CUCUR UDANG