By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 ekor Ikan Siakap, belah belakang
1 sudu kecil Pes Asam Jawa
Garam dan Serbuk Perasa
1 sudu besar Gula Melaka
Minyak untuk menumis
Petai/Bendi secukupnya
Limau Kasturi
Daun Ketumbar
BAHAN KISAR
1/2 Bawang Holland
2 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 in Kunyit Hidup
1 in Halia
2 batang Serai, bahagian putih
2 biji Buah Keras
10 tangkai Cili Merah, buang biji
3 tangkai Cili Padi
1/2 in Belacan, di bakar
CARANYA:
- Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air, asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
- Tumis sambal hingga pecah minyak.
- Letak ikan di atas daun pisang yang di oles minyak.
- Lumur ikan dengan separuh sambal hingga rata.
- Tutup dengan daun pisang dan panggang sebentar.
- Kemudian letak baki sambal, petai dan bendi.
- Panggang sebentar hingga petai dan bendi lembut.
- Hidang dengan perahan limau dan daun ketumbar.
IKAN BAKAR PETAI