IKAN BAKAR PETAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 ekor Ikan Siakap, belah belakang
1 sudu kecil Pes Asam Jawa
Garam dan Serbuk Perasa
1 sudu besar Gula Melaka
Minyak untuk menumis
Petai/Bendi secukupnya
Limau Kasturi
Daun Ketumbar

BAHAN KISAR

1/2 Bawang Holland
2 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 in Kunyit Hidup
1 in Halia
2 batang Serai, bahagian putih
2 biji Buah Keras
10 tangkai Cili Merah, buang biji
3 tangkai Cili Padi
1/2 in Belacan, di bakar

CARANYA:
  1. Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air, asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
  4. Tumis sambal hingga pecah minyak.
  5. Letak ikan di atas daun pisang yang di oles minyak.
  6. Lumur ikan dengan separuh sambal hingga rata.
  7. Tutup dengan daun pisang dan panggang sebentar.
  8. Kemudian letak baki sambal, petai dan bendi.
  9. Panggang sebentar hingga petai dan bendi lembut.
  10. Hidang dengan perahan limau dan daun ketumbar.

IKAN BAKAR PETAI