KARAS BIHUN GULA MERAH
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1 cawan Gula Merah
1/4 cawan Gula Pasir
1 cawan Air
1/4 Bungkus Bihun (Kering)
1/4 sudu teh Garam
1/4 cawan Biji Gajus panggang
1 cawan Air
1/4 Bungkus Bihun (Kering)
1/4 sudu teh Garam
1/4 cawan Biji Gajus panggang
Minyak untuk menggoreng
CARANYA:
CARANYA:
- Panaskan minyak yang banyak.
- Lerai2 kan bihun, goreng hingga kembang. Toskan.
- Masak gula dan air hingga pekat dan berbusa besar.
- Tutup api dan masukkan bihun tadi, gaul hingga bersalut gula.
- Masukkan bihun ke dalam acuan yang di letak biji gajus di dasarnya.
- Tekan padat dan mampatkan.
- Terbalikkan acuan untuk mengeluarkannya.
KARAS BIHUN GULA MERAH