RESIPI COLEK THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 cawan Air
4 keping Gula Melaka
4 sudu besar Gula Kabung Thai
1 inci Belacan
1 sudu makan Garam
1 sudu makan Sos Ikan
4 biji Bawang Merah – hiris halus
1/2 cawan Udang Geragau Kering / Udang Kering
Cili Padi atau Serbuk Cili Kering Kasar



CARA MEMASAK:
  1. Masukkan air, gula melaka dan gula kabung ke dalam periuk. 
  2. Masak hingga mendidih, masukkan belacan, garam dan sos ikan. 
  3. Masak hingga sos agak pekat.  Kacau sebati dan tutup api.
  4. Masukan udang kering, hirisan bawang merah dan cili padi. 
  5. Gaul rata dan sebati.
  6. Makan dengan buahan kegemaran.

SERBUK COLEK THAILAND

BAHAN-BAHAN
10 tangkai Cili Kering
1/2 inci Belacan, di bakar
3/4 cawan Udang Kering
1 1/2 cawan Gula Pasir atau Gula Perang Kasar
Garam dan perasa secukupnya

CARANYA:
  1. Cuci Cili, tos dan sangai hingga kering.
  2. Cuci Udang kering, tos dan sangai hingga kering.
  3. Sejukkan dulu dan kisar semua bahan dengan pengisar kering.
  4. Campur semua bahan dan gaul sebati.

COLEK BUAH THAI