By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 cawan Air
4 keping Gula Melaka
4 sudu besar Gula Kabung Thai
1 inci Belacan
1 sudu makan Garam
1 sudu makan Sos Ikan
4 biji Bawang Merah – hiris halus
1/2 cawan Udang Geragau Kering / Udang Kering
Cili Padi atau Serbuk Cili Kering Kasar
1 inci Belacan
1 sudu makan Garam
1 sudu makan Sos Ikan
4 biji Bawang Merah – hiris halus
1/2 cawan Udang Geragau Kering / Udang Kering
Cili Padi atau Serbuk Cili Kering Kasar
CARA MEMASAK:
- Masukkan air, gula melaka dan gula kabung ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih, masukkan belacan, garam dan sos ikan.
- Masak hingga sos agak pekat. Kacau sebati dan tutup api.
- Masukan udang kering, hirisan bawang merah dan cili padi.
- Gaul rata dan sebati.
- Makan dengan buahan kegemaran.
BAHAN-BAHAN
10 tangkai Cili Kering
1/2 inci Belacan, di bakar
3/4 cawan Udang Kering
1 1/2 cawan Gula Pasir atau Gula Perang Kasar
Garam dan perasa secukupnya
CARANYA:
- Cuci Cili, tos dan sangai hingga kering.
- Cuci Udang kering, tos dan sangai hingga kering.
- Sejukkan dulu dan kisar semua bahan dengan pengisar kering.
- Campur semua bahan dan gaul sebati.
COLEK BUAH THAI