DAGING GULAI KAWAH KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 Kg Daging Reja atau Tetel (Daging berlemak, daging, organ lembu, tulang dll)
4 sudu makan Rempah Gulai Kawah
2 sudu makan Budu
2 sudu makan Air Asam Jawa
1/2 keping Nise / Gula Melaka
2 cawan Santan Cair
1 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
3 tangkai Lada Hijau, patahkan

BAHAN TUMIS:
8 ulas Bawang Merah, hiris
4 ulas Bawang Putih, hiris
1 inci Halia, hiris
Rempah kasar 4 sekawan (Kayu Manis, Bunga Lawang, Cengkih, Buah Pelaga)

BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Lengkuas
2 sudu makan Cili Kisar



CARANYA:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis dan rempah kasar hingga garing.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan rempah gulai yang di bancuh sedikit air.
  4. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging dan air, reneh hingga daging empuk.
  6. Bila empuk masuk santan cair, masak hingga mendidih.
  7. Masukkan gula melaka (nise), budu dan air asam jawa.
  8. Gaul rata dan masukkan santan pekat dan lada hijau.
  9. Sesuaikan kepekatan gulai biar sedikit cair kerana kuah akan memekat bila sejuk.

DAGING GULAI KAWAH KELANTAN