DAGING GULAI KAWAH KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 Kg Daging Reja atau Tetel (Daging berlemak, daging, organ lembu, tulang dll)
4 sudu makan Rempah Gulai Kawah
2 sudu makan Budu
2 sudu makan Air Asam Jawa
1/2 keping Nise / Gula Melaka
2 cawan Santan Cair
1 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
3 tangkai Lada Hijau, patahkan
BAHAN TUMIS:
8 ulas Bawang Merah, hiris
4 ulas Bawang Putih, hiris
1 inci Halia, hiris
Rempah kasar 4 sekawan (Kayu Manis, Bunga Lawang, Cengkih, Buah Pelaga)
BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Lengkuas
2 sudu makan Cili Kisar
CARANYA:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumis dan rempah kasar hingga garing.
- Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan rempah gulai yang di bancuh sedikit air.
- Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air, reneh hingga daging empuk.
- Bila empuk masuk santan cair, masak hingga mendidih.
- Masukkan gula melaka (nise), budu dan air asam jawa.
- Gaul rata dan masukkan santan pekat dan lada hijau.
- Sesuaikan kepekatan gulai biar sedikit cair kerana kuah akan memekat bila sejuk.
DAGING GULAI KAWAH KELANTAN