PUDING PANDAN KUNDUR GULA MERAH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN LAPISAN PANDAN
1 cawan Tepung Beras
3 cawan Air
2 cawan Jus pandan (10 helai Daun Pandan + 2 1/2 cawan air), kisar dan tapis
1 sudu teh Air Kapur
1/4 sudu teh Garam
1/4 sudu teh Pewarna Hijau
1/3 cawan Gula Kundur, di cincang kecil

BAHAN LAPISAN SANTAN
4 sudu besar Tepung Beras (ratakan)
1 kotak kecil Santan (250ml)
2 cawan Air
1 sudu teh Garam

SIRAP GULA MERAH
1 cawan Gula Merah 
1/4 cawan Air


CARANYA:
  1. Satukan bahan lapisan pandan dan bancuh hingga sebati.
  2. Tapis ke dalam periuk, masak hingga pekat, licin dan berkilat.
  3. Masukkan gula kundur cincang dan gaul rata.
  4. Tuang lapisan pandan 3/4 penuh ke dalam acuan. Ketepikan.
  5. Satukan bahan lapisan santan dan bancuh hingga sebati.
  6. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga adunan pekat.
  7. Angkat dan tuang ke atas lapisan hijau.
  8. Untuk sirap, masak gula merah dan air hingga mendidih.
  9. Biarkan sejuk sebelum di tuang ke atas lapisan santan.

PUDING PANDAN KUNDUR GULA MERAH