ACAR PISANG PUTIK
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
11 biji Pisang Putik (muda)
2 sudu besar Garam Kasar
Air secukupnya untuk merendam

CARANYA:
  1. Bersihkan pisang. potong pangkal dan hujungnya.
  2. Buang sedikit kulitnya.
  3. Kelar2kan pisang jangan sampai putus.
  4. Rendam dalam air bercampur garam selama 1-2 jam.
  5. Bilas dengan air beberapa kali hingga getahnya hilang.
  6. Masukkan pisang ke dalam periuk dan air setara pisang.
  7. Tutup periuk, masak hingga mendidih.
  8. Tutup api dan biarkan selama 4-5 minit.
  9. Angkat, siram air dan toskan.

BAHAN TUMIS
1/2 inci Halia
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
3 tangkai Cili Merah
3 tangkai Cili Kering (rendam air panas)
2 sudu besar Gula
1 sudu besar Garam
1/2 cawan Cuka
1 cawan Air
Minyak untuk menumis

GARNISH: Cili Merah dan Bawang Holland, hiris

CARANYA:
  1. Kisar halia, bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili kering hingga halus.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula, garam dan cuka.
  4. Masukkan pisang yang di celur tadi.
  5. Gaul rata dan masukkan air.
  6. Masak hingga mendidih, masukkan cili dan bawang holland.
  7. Tambah garam, gula secukupnya, acar hendaklah manis, masam dan masin.

ACAR PISANG PUTIK