ACAR PISANG PUTIK
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
11 biji Pisang Putik (muda)
2 sudu besar Garam Kasar
Air secukupnya untuk merendam
CARANYA:
- Bersihkan pisang. potong pangkal dan hujungnya.
- Buang sedikit kulitnya.
- Kelar2kan pisang jangan sampai putus.
- Rendam dalam air bercampur garam selama 1-2 jam.
- Bilas dengan air beberapa kali hingga getahnya hilang.
- Masukkan pisang ke dalam periuk dan air setara pisang.
- Tutup periuk, masak hingga mendidih.
- Tutup api dan biarkan selama 4-5 minit.
- Angkat, siram air dan toskan.
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
3 tangkai Cili Merah
3 tangkai Cili Kering (rendam air panas)
2 sudu besar Gula
1 sudu besar Garam
1/2 cawan Cuka
1 cawan Air
Minyak untuk menumis
GARNISH: Cili Merah dan Bawang Holland, hiris
CARANYA:
CARANYA:
- Kisar halia, bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili kering hingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, garam dan cuka.
- Masukkan pisang yang di celur tadi.
- Gaul rata dan masukkan air.
- Masak hingga mendidih, masukkan cili dan bawang holland.
- Tambah garam, gula secukupnya, acar hendaklah manis, masam dan masin.
ACAR PISANG PUTIK