PISANG PUTIK MASAK LEMAK CILI PADI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
6 biji Pisang Putik (Muda)
1 kotak kecil Santan
1 1/2 cawan Air atau secukupnya
1 batang Serai, ketuk
1/2 inci Kunyit hidup
2 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
1 keping Asam Gelugor
Segengam Ikan Bilis. tumbuk kasar
Garam dan Perasa secukupnya
CARANYA:
- Tumbuk kunyit dan cili hingga hancur.
- Potong pangkal dan hujung pisang, kupas sedikit kulitnya.
- Hiris nipis dan rendam air garam untuk hilangkan getahnya.
- Bilas dan toskan.
- Masuk ke dalam periuk bersama serai, asam gelugor, ikan bilis dan bahan tumbuk.
- Tambah air hingga setara pisang, Rebus hingga mendidih.
- Masukkan santan, garam dan perasa secukupnya.
- Masak hingga mendidih.
PISANG PUTIK MASAK LEMAK CILI PADI