PISANG PUTIK MASAK LEMAK CILI PADI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
6 biji Pisang Putik (Muda)
1 kotak kecil Santan
1 1/2 cawan Air atau secukupnya
1 batang Serai, ketuk
1/2 inci Kunyit hidup
2 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
1 keping Asam Gelugor
Segengam Ikan Bilis. tumbuk kasar
Garam dan Perasa secukupnya

CARANYA:
  1. Tumbuk kunyit dan cili hingga hancur.
  2. Potong pangkal dan hujung pisang, kupas sedikit kulitnya.
  3. Hiris nipis dan rendam air garam untuk hilangkan getahnya.
  4. Bilas dan toskan.
  5. Masuk ke dalam periuk bersama serai, asam gelugor, ikan bilis dan bahan tumbuk.
  6. Tambah air hingga setara pisang, Rebus hingga mendidih.
  7. Masukkan santan, garam dan perasa secukupnya.
  8. Masak hingga mendidih.

PISANG PUTIK MASAK LEMAK CILI PADI